torpedo Supergoedkoop en efficiënt 2de snijmiddel, voor v.b. de Noordzee


Volgens de richtlijnen van de NELOS moet je bij Noordzee-duiken een tweede mes (of ander "bevrijdingssysteem") bij je hebben onderwater en dat moet op een andere plaats gedragen worden dan je eerste mes. En dit omwille van het verhoogd risico van netten, vislijnen, enz., een zeer terechte en zeer goede richtlijn overigens! Trouwens, ook op andere plaatsen buiten de Noordzee kan je last hebben van lijnen en netten en is het nuttig om extra snijmiddelen mee te hebben onderwater.

Het eerste mes wordt dikwijls aan je onderbeen gedragen (en uiteraard dan aan de binnenkant van je onderbeen), het is dus logisch dat je het tweede mes (of ander snij/knip-materiaal) dan aan je arm of trimvest vastmaakt.
Je kan hiervoor een gewoon (meestal wat kleiner model) duikmes nemen of kopen, maar gezien het specifieke risico van netten en vislijnen ligt het voor de hand dat je iets kiest waarmee je in geval van nood zo vlot mogelijk lijnen en netten kan doorsnijden of doorknippen, en een gewoon duikmes is daarvoor niet altijd het meest geschikt!
Opmerking: wanneer je zelf of je duikmaat verstrikt raakt in een net is de algemene regel dat je probeert voorzichtig het net los te haken en niet gelijk beginnen in flarden knippen omdat deze flarden op zich weer veel te gemakkelijk overal blijven haken. Maar soms is de enige mogelijkheid dat je het inderdaad even verder gewoon doorknipt!

In de handel kan je specifieke linecutters kopen, maar een zeer handig, en vooral ook zeer goedkoop en superstevig, alternatief is een gewone goedkope cutter met een haaks mesje. Met zo'n cutter snij je zeer snel en efficient, zonder enig gepriegel, vislijnen en visnetten door! Je kiest hiervoor het goedkoopste model (in plastiek, dus niks kan roesten, en het mesje is intrekbaar...) dat je typisch voor 1 Euro of minder op de kop kan tikken in winkels genre Wibra, Gamma, Hubo, Brico, enz., "Alles voor minder dan 2.5Euro" shops, enz. Dat zijn dan simpele plastic cutters met een intrekbaar mesje. De mesjes zelf kan je best goed invetten om ze niet te snel te laten roesten. Je maakt een lusje vast aan zo'n cutter, en dat zit rond je pols om te beletten dat die cutter in de diepte verdwijnt als je daarmee bezig bent en die even loslaat. En verder neem je een elastische band of een reepje binnenband (van vb. een oude binnenband van een brommertje) en daarmee kan je zeer vlot die cutter aan de binnenkant van je onderarm bevestigen, klaar voor (hopelijk nooit nodig) gebruik.

Andere mogelijke backup snijmiddelen:

Op de foto hiernaast zie je enkele andere interessante backup snijmiddelen waarvan ik een aantal steevast meeheb onderwater, naast mijn gewone mes uiteraard. Linksboven zie je een stevige inox schaar waarmee je netten en kleine touwen, en zelfs dunne staaldraad, mee kan knippen, en die schaar zit steevast in de zak van mijn trimvest. Het mini-mesje links in het midden hangt aan de ribbelslang van mijn inflator (uiteraard gemonteerd met het heft van het mes naar beneden!) en heeft een scherpe zaagsnede en een kleine cutter insnijding.
De line cutters rechts op de foto zijn het "zwaardere" materiaal die je kan meenemen als er een verhoogde kans is op lijnen/netten zoals bij wrakduiken op de Noordzee.

Hieronder vind je nog wat handige/leuke snijmiddelen: de stevige line cutter die ik tegenwoordig aan een clip in mijn trimvest heb zitten, een leuke combinatie van mes en kleine schaar van Aqualung met tevens kleine line cutter in het lemmet. En verder een zeer handig knipmesje dat ik ipv mijn gewone mes steevast meeneem op vakantie en dat handig in een van de zakken van mijn trimvest zit (en met goed zichtbaar geel touwtje/lusje om vast te maken en ook om het mes als je het nodig hebt aan je pols te hangen) en dat in gesloten stand gelijk dienst kan doen als line cutter.




© 2002, Luc Dupas Last update: Feb 1 09:05