torpedo DIY-enkellood


De koudere maanden staan terug voor de deur... het eendelige wetsuit is wel superleuk maarre... het droogpak dat er naast hangt roept iedere keer als ik mijn duikgerief aan het inpakken ben om te gaan duiken "en ikke???"... awel ja, waarom niet... alleen... oeps... een collega van de club heeft al een paar maanden mijn enkellood in bruikleen... tja...

Mmmm... 'k heb hier nog een plastic doosje met iets minder dan 2kg gritlood liggen van een zakje softlood dat ik ooit in de Oosterschelde gevonden heb en waarvan het zakje kapot was... mmmm... 'k heb ook nog enkele oude fietsbinnenbanden liggen en zo'n paar snelsluitertjes uit een campingzaak... daar moet toch iets mee te verzinnen zijn zekers???

En ja hoor... zie de foto's hieronder... één uiteinde van een stukje fietsband door een gesp gestoken, dubbel geplooid en gezekerd met 2 strak aangetrokken straps, trechter in het andere uiteinde en de helft van het gritlood er in, gesp op het andere uiteinde, 2 strak aangetrokken straps, en hopla... een nieuw enkellood is klaar... Ondertussen al enkele keren mee gedoken met mijn droogpak... reuzehandig... zit netjes strak rond mijn enkels zonder te knellen... gemakkelijk vast te klikken en terug even gemakkelijk na de duik los te klikken... geen gepriegel meer onhandige klemmetjes of andere bevestigingssystemen en stukken Velcro zoals bij mijn vorig enkelloodperfect... en bovendien kan je exact enkellood "op maat" maken met gewoon het gewicht dat je nodig hebt voor je setup en bij wijze van spreken geen gram meer... gewoon perfect dus...

Een aanrader voor wie ook nog ergens oude kapotte zakjes softlood heeft liggen, of voor wie nog ergens een voorraadje loodhagel ergens op de kop kan tikken...
Wat je ook kan doen als handige DHZ'er is gewoon kleine loodblokjes van v.b. 3x3x1.5cm gieten (ongeveer 150gram per stuk) en die kan je dan in zo'n binnenband steken... Foto van Wouter Schrevens.


Je denkt enkellood nodig te hebben en/of je weet nog niet hoeveel je eigenlijk nodig hebt (0.5kg, 1kg, whatever) en je wil niet direct handenvol geld wegsmijten aan "echt" enkellood om dat te weten te komen ? Of je wil enkellood meenemen op vakantie maar je wil niet het extra gewicht meezeulen ?
Je hebt hier een supergoedkope oplossing, die ook door een doe-het-zelver met 2 linkerhanden kan uitgewerkt worden, en dat is gewoon een loodblok met een Velcro-riempje vast zetten op de schacht van je laars (vergelijkbaar met hoe je vlot/goedkoop en gemakkelijk een loodblok op de spanriem van je fles kan monteren). Meer details zie je op de onderste foto's. Per voet heb je 2 stukken Velcro nodig van 5cm breed en ongeveer 20cm lang, die je over een lengte van 1.5cm op mekaar te "plakt" en dat overlappend stukje naai je dan enkele keren met een zig-zag-steek stevig vast. Het Velcro-riempje dat je dan bekomt steek je gewoon door de gleuven van een gewone loodblok, en de beide flappen trek je dan goed aan en klap je over mekaar over je enkel en daarmee zit de loodblok vast. Qua kostprijs kom je voor zo'n 2 Velcro-riempjes (voor 2 "enkellood") aan ongeveer anderhalve euro...
Als je toevallig softlood in zachte stoffen zakjes hebt liggen kan je die ook gebruiken en die met enkele steken stevig naaigaren gewoon aan zo'n Velcro-riempje vastnaaien.


Soms kan het nuttig/nodig zijn om "negatief" enkellood te hebben, ingeval de voeten/benen van iemand netto te zwaar zijn onderwater. Een van de typische gevallen is v.b. bij de Wet Wheelers (duikers met een handicap) en dan meer specifiek bij de paraplegen (verlamming van de onderste ledematen) die bij de zwembadtrainingen dan heel gemakkelijk vanzelf vertikaal gaan hangen en dan (te) dikwijls met hun voeten en tenen tegen de zwembadvloer schuren en zich mogelijks kwetsen aan hun voeten en tenen (die omwille van hun verlamming dikwijls gevoelloos zijn!). Je kan dit probleem heel eenvoudig oplossen met "negatief" enkellood aan hun enkels te hangen, en dat is uiteindelijk niet meer dan een leeg plastic flesje (een halve liter is meestal ruim voldoende, en je laat het flesje uiteraard open zodat in functie van de diepte de lucht er gemakkelijk uit kan) dat je met een touwtje en een schuivende lus om hun enkel hangt. Onderwater blaas je d'er lucht in en zij gaan dan vanzelf wat meer horizontaal in 't water hangen.
A propos, voor openwater duiken hebben die mensen dan dikwijls "gewoon" enkellood nodig omdat ze meestal omwille van het niet meer (kunnen) gebruiken van hun benen relatief dunne benen hebben en een dik neopreen pak zal dan aan de benen normaal gezien zorgen voor relatief veel neopreen t.o.v. de benen zelf en dus voor "te lichte" benen. En dat moet dan gecompenseerd worden door (vrij weinig) "gewoon" enkellood.


© 2002, Luc Dupas Last update: Dec 15 22:19