Keep Opprebais in good shape... foto's van Opprebais vroeger

Doelstelling: beheren, voor de leden van de "vzw CPP Opprebais", van de lijst van mankementen en van de uit te voeren werken, incl. het zoeken en bekendmaken van verantwoordelijke(n) voor de diverse items en sturing en opvolging van de uitvoering.

Mail naar het centraal emailadres om eventuele nieuwe problemen of ToDo's te melden, suggesties voor verbetering, jouw contactgegevens als wil meewerken, enz. zodat de overzichten en lijsten op deze page up-to-date kunnen worden gehouden.

Losse ideeën: een kweekaquarium met extra zuurstofplanten maken om vissen te kweken, nieuwe artefacten in de baai plaatsen, een klein afdakje maken aan de trappen/ponton om ploeglijsten droog op te kunnen hangen...
We gaan ook beginnen met het loggen van de watertemperatuur, en van de zichtbaarheid (mbv een paar VIZ-meters met een Secchi-disks en GUE Project Baseline lijnraster), zie grafiek hiernaast.

Interesse om mee te werken? We rekenen op jullie steun ! Laat ons weten (naam, emailadres, telefoonnummer) als je een praktische hand kan en wil toesteken, laat ons weten voor wat soort taken eventueel je iets extra kan doen (v.b. lassen, metaalwerken, schrijnwerkerij, metselwerk/beton, enz.), of aan welke materialen (v.b. hout, metaal, beton/cement, enz.) je eventueel aan een redelijke prijs zou kunnen geraken, of welk materiaal (v.b. zware boormachines, laspost, elektrogeengroep, een zware mobiele persluchtcompressor om misschien ooit "de put" terug uit te diepen, enz.) je zou kunnen ter beschikking stellen, enz.

Varia: Plannetjes voor briefings: landscape-formaat voor A4 recto-verso / portrait-formaat voor single sided A4


Huidige regels ivm activiteiten en toegang, en de vaste clubduik-dagen van de leden van de vzw Opprebais, en andere clubs:

- 1ste zaterdag: voormiddag Torpedo     / namiddag SAS en CPNO
- 1ste zondag:  voormiddag CP Jodoigne (*) / namiddag - en CPNO

- 2de zaterdag: voormiddag -        / namiddag Salvanos en CPNO 
- 2de zondag:  voormiddag DDT       / namiddag Moana en CPNO 

- 3de zaterdag: voormiddag -        / namiddag SAS en CPNO 
- 3de zondag:  voormiddag Torpedo     / namiddag - en CPNO 

- 4de zaterdag: voormiddag -        / namiddag Salvanos en CPNO 
- 4de zondag:  voormiddag DDT       / namiddag Moana, Tritons en CPNO 

- 1ste, 3de, 5de dinsdagavond  (19u) CPNO
- 2de en 4de   donderdagavond (19u) CPNO

Toegangsregels en -uren:  - MAXIMUM 20 (origineel 25) personen, en 8 voertuigen, per voormiddag en per namiddag
              - 's morgens toekomen tussen 9u en 9u15, en buiten tussen 12u en 12u30
              - GEEN aankomst/vertrek tussen 12u30 en 15u
              - in de namiddag toekomen tussen 15u en 15u15, en buiten voor 18u30

Opm: De regels zijn opgesteld/opgelegd door de gemeente ism het bestuur van de vzw Opprebais, en bevestigd op de jaarlijkse AV's.
   Zwemmers zijn NIET toegelaten.
   In de voormiddag kan het clubhouse en kleedkamer van DDT gebruikt worden, tegen een vergoeding van 3EUR/pp voor leden en 4EUR/pp voor niet-leden van de vzw. 
   In de namiddag kunnen de clubs afspreken met CPNO voor het gebruik van het natuurhuis van de gemeente.
   De clubs leden van de vzw kunnen externen mee uitnodigen op hun vaste duikdagen rekening houdende met het toegelaten maximum aantal personen op de site.
   Poseidon en Tritons hebben geen vaste duikdag meer, en spreken af met DDT om in de voormiddag te komen duiken op de vrije dagen.
   (*) CP Jodoigne is geen lid van de vzw maar hebben dan hun vaste duikdag.
Watertemperatuur (cfr. Aladin Air van LD)
en zichtbaarheid onderwater

Raster voor de identificatie van de locatie van problemen/werken:

Status op 03/2020:

Specifieke werken/taken/problemen/ideeën
Taak/omschrijvingLocatieWie?Wanneer?
Demontage en recuperatie van delen van de oude ponton (planken, ladder) zodat die uit het water kan worden gehaald en vervangen door een nieuwe.

Ontwerp en (laten) bouwen van een nieuwe ponton ter vervanging van de oude.

E-3CPNO? 2013 ?
De verankering van de onderwater steunen van de oude metalen ponton moeten goed in het oog gehouden worden en indien nodig opnieuw of beter verankerd. Vooral de dikke rechterpoot (gezien vanop het water) staat onderwater gewoon op de helling zonder verankering onderaan! E-3??????
Terug verdiepen en uitzuigen van de put (m.b.v. airlift en perslucht)CD-1??????
Een paal + bord + afdakje + klem om ploeglijsten op te hangen voor clubs/groepen, plus een blad voor lijst voor "losse duikers", met de bedoeling om per duikploeg het uur van te water gaan te noteren, plus af te melden als men terug uit het water is.
En de allerlaatste duikploeg neemt de lijst of lijsten terug mee naar boven.
Eventueel kan ook een metalen plaat met witte whiteboard-folie genomen worden waar men met whiteboard-stift op kan schrijven, en dat bord is dan natuurlijk herbruikbaar.
@instap??????


Regelmatig wederkerende taken
Taak/omschrijvingLocatieWie?Wanneer?
Algemene/permanente controle veiligheid: verankering klok, trappen, ponton, ladders, enz.OveralAllen 
Algemene/permanente zorg voor de netheid van het domein, opruimen van achtergelaten blikken/flessen/enz.OveralAllen 
Controle touwenparcours in de baai, incl. voldoende lucht + bijblazen indien nodig in de hefbidons van de buizen zodat alle buizen redelijk horizontaal hangen. Indien nodig ergens een hefbidon vervangen of toevoegen.DEF-123Torpedo/LDExtra bidons door LD: 19/02/2017
Laatste controle door LD: 18/01/2020
Vervanging lucht in de klok op het huisje: lucht dumpen met de kraan, nadien vullen met 15liter/200barD-5Torpedo/LD tot 3 keer per jaar, laatste keer:
14/03/2020
Controle touwenparcours buiten de baai.Alles behalve DEF-123Allen 


Reeds afgehandelde taken
Taak/omschrijvingLocatieWie?Wanneer?
Bodemverankering aan de ZO-kant van de eerste buis in de baai ontbreekt zodat die kant van de buis bij het bijvullen van de bidons omhoog gaat! Er hangt daar een touw met lus onderaan de buis maar d'er is op de bodem niks om die lus aan vast te zetten. Daar zou een stevige betonnen blok/gewicht op de bodem moeten komen om die lus aan vast te maken. E-3 LD20/01/2013
Geul rond het bovenste platform van de nieuwe trap opvullen tot gelijke hoogte met het platform: 'muurtjes' links en rechts metselen of met zandzakjes maken (aangeduid met de gele strepen), de ruimte tussenin opvullen met grint en betonmortel.E-3/4DDTQ1/2012 OK
Ladder in het water schuiner zetten om gemakkelijker uit het water te geraken.E-3/4TorpedoQ1/2012 OK
Het herdenkingsbord ivm de 5000ste duik van "Pa", aan de rand van de put, hangt opnieuw los en scheef aan de metalen paal en moet opnieuw, en liefst degelijk, gefixeerd worden, en eventueel zelfs eerst op de kant worden gehaald om gereinigd te worden... en aangevuld met de 6000ste duik van "Pa"! D-1Torpedo01/05/2010: bord opgehaald door LD, gereinigd en voorzien van extra vermelding 6000ste duik.
09/05/2010: terug geplaatst.
19/02/2017: opnieuw vastgezet met tyraps.
Bevestigingspunten van de klok op het huisje waren afgebroken en de klok is gekanteld en van het huisje afgegleden (juli 2010).
De klok is nadien door duikers van DDT terug geborgen en rechtgezet op het dak van het huisje en opnieuw verankerd.
D-5DDTnajaar 2010
Nieuw touw tussen de centrale trap en de caravan. Het oorspronkelijke touw is door iemand doorgesneden geweest? E-3TorpedoJW 20/03/2016


Afgevoerde taken
Taak/omschrijvingLocatieWie?Wanneer?
BUITEN GEBRUIK !
Nieuwe leuning rechts (aangeduid met gele strepen) maken en lassen voor de trap naar de houten vlonder: indien mogelijk in rvs/inox, anders galvabuis plus antiroestverf.
Benodigdheden: metalen buis, laspost, verf, elektriciteit ter plaatse voor slijp- en laswerken.
E-3??????
BUITEN GEBRUIK !
Te korte planken net voor de trap van de houten vlonder. Als je er op staat zakken die door.
Nodig: houten planken op de gepaste lengte (290cm) in de plaats steken en/of de bestaande planken verlengen en/of opnieuw positioneren en opnieuw zekeren in de metalen dwarslatten.
E-3Torpedo+???03/04/2010: LD heeft de twee houten planken een beetje vooruit geschoven en opnieuw vastgezet. Voorlopig afwachten of dit voldoende is.
BUITEN GEBRUIK !
Drie houten planken aan de linkse/zuidelijke kant van de vlonder zijn verrot en kapot! Aangetaste breedte is 68cm in totaal, lengte is 290cm, planken zijn een 2.5-3.2cm dik.
Benodigdheden: nieuwe waterbestendige houten planken met de juiste lengte en totale breedte, nieuwe schroeven om de nieuwe planken vast te zetten.
E-3Torpedo+???07/04/2010: LD is in contact met mogelijke leverancier van waterbestendige planken
BUITEN GEBRUIK !
De vertikale steunen van de trap (zie rode pijlen) buigen naar achter door als je uit het water komt en je houdt je vast aan deze steunen en dat geeft een onzeker en oncomfortabel gevoel. Het zou handig zijn moest er een manier gevonden worden om deze stijlen steviger te verankeren.
E-3??????


Opmerking: deze page wordt gehost op de site van TORPEDO vzw maar heeft verder geen enkele directe binding of relatie met TORPEDO !
Info/bemerkingen/suggesties: Luc Dupas