torpedo Onze zuurstofkit

oxy1 Net zoals iedere andere club die zichzelf (en zijn leden) respecteert en die veiligheid hoog in het vaandel voert nemen ook wij steevast op onze clubduiken een zuurstofkit mee.

Iedereen weet dat het snel kunnen toedienen van zuurstof, binnen de allereerste minuten, het risico op blijvend residueel letsel verkleint. Daarom is het ook nodig dat alle duikers zo goed mogelijk vertrouwd zijn met onze zuurstofkit zodat ze ingeval van een incident snel en adequaat kunnen hulp verlenen, al was het maar het klaarmaken en aanreiken van het zuurstofmasker aan de hulpverlener, enz.

Basisregels:
  • Open de set
  • Zet de debietregelaar op 0 (nul)
  • Draai de kraan van de fles helemaal open

  • Het slachtoffer ademt moeilijk → continuous-flow maskertje en stel de debietregelaar in tussen 12 (zwembad, of geen deco/duikongeval) en 25 liter/min (mogelijke deco). Regel het debiet zodat tussen de ademhalingen in het voorraadzakje maximaal opgeblazen geraakt!

  • Het slachtoffer ademt zelf zeer vlot en is heel bewust → on-demand mondstuk

  • Het slachtoffer ademt niet → CPR !
En uiteraard de hulpdiensten verwittigen, enz...

Klik hier voor basisinfo ivm hulp bij duikongevallen, CPR, en duikstekinfo voor de hulpdiensten

Onderstaande foto's moeten jullie alvast helpen om tenminste toch al een klein beetje vertrouwd te geraken met de zuurstofkit die we normaal gezien meenemen zodat je weet hoe die er uit ziet, wat er allemaal in zit, en wat je wanneer en waarvoor dient te gebruiken zodat er zo min mogelijk tijd wordt verspild door het ter plekke nog moeten uit te zoeken wat waar zit, enz.

oxy4  oxy7

De hier afgebeelde zuurstofkit is een blauwe draagtas met 3 compartimenten:

Wat doe je nu ingeval van een incident?

oxy3  oxy2

We hopen natuurlijk allemaal dat we onze zuurstofkit nooit zullen nodig hebben...


© 2002, Luc Dupas Last update: Jan 15 19:50