torpedo Tempus fugit:
Torpedo is 35 jaar jong


Anno 2004 is misschien een goed jaar om even terug te blikken en aan de leden een klein beetje geschiedenis les te geven in verband met de club.

Op 23 oktober 1969, dus 35 jaar geleden, werd op de griffie van eerste aanleg te Leuven de eerste ledenlijst van de duikclub "TORPEDO" neergelegd.
Als bestuursleden noteren we: de voorzitter Vandenbussche Andre, secretaris Bourgignon Denis, schatbewaarder Van Obbergen Jeanne en als public relation en feestbestuurders Torreele Marcel(+) en Van Mechelen Louis.
Het is van deze mensen alleen nog Van Obbergen Jeanne, ons aller "jeanneke" voor de vrienden, die nog regelmatig contact heeft met de club. Het was ook "naar jeanneke" dat we als club jarenlang, zelfs toen ons jeanneke al lang niet meer dook, de dinsdagavond gingen voor de toffe après-duik in de gezellig ingerichte achterbouw met grote houtkachel en kookmogelijkheden voor de fluppekes...

De eerste zwembadlessen werden gegeven in het zwembad van het Heilig-Hartinstituut te Heverlee, elke vrijdag van 20.15uur tot 21.30uur. Toen de eerste balans (die net zoals alle latere perfect klopte) werd goedgekeurd op de algemene vergadering van 23 februari 1970, was Torpedo juist geteld 2.153fr rijk. Een eerste feestmaal werd dat jaar gegeven in de "Chateau de Namur" en de kostprijs bedroeg 200fr per persoon.

Een, volgens mijzelf, nieuwe mijlpaal of eerder afsluiting van een tijdperk, van de clubgeschiedenis was het afscheid van dé "Jul" (Hoogers) als voorzitter. Jul is een persoon waar ik, en vele anderen, nog steeds naar op kijken. Hij was hét actieve lid die gedurende jaren als bestuurslid en als voorzitter de stuwende, duwende en de trekkende kracht was van de club. Hij stond steeds, figuurlijk maar ook letterlijk, als een rots in de branding. In 1975 stond hij aan de wieg van het eerste "Torpedo bal". In 1976 stichtte hij onze ongeëvenaarde "flupkas", die trouwens nog steeds haar waarde bewijst. Jul is nog steeds Torpedo-lid als erelid en ere-voorzitter.

En de leden van de club duiken! Oh ja, dat is een feit. Behalve dat we minstens elk weekend een duikuitstap organiseren wordt er om de twee jaar een clubduikreis georganiseerd en wordt er regelmatig door het ene of andere lid ergens op de wereld kopje onder gegaan waarbij andere clubleden welkom zijn om mee te gaan. Zo zijn er regelmatige uitstappen naar Engeland en Noorwegen geweest. De Middellandse zee en Tenerife komen ook regelmatig voor maar het lijstje met bezochte landen wordt hoe langer hoe langer!!!! Over bijna de hele wereld heeft er ergens een Torpedo lid de wateren onveilig gemaakt en als ik zou beginnen opsommen zou ik zeker wel hier of daar een land vergeten. Zal ik eens proberen?? Van dichtbij naar veraf... België, Nederland uiteraard met de prachtige Oosterschelde en Grevelingen, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Ierland, Noorwegen, Spanje, Portugal, Italië, Sicilië, Ibiza, Mallorca, Sardinië, Corsica, Malta, Kreta, Croatië, Turkije, Tenerife, Madeira, Egypte, Israel, Jordanië Kenia, Somalië, Verenigde Arabische Emiraten, Madagascar, Reunion, Martinique, Sint-Maarten, Maleisië, Puerto Rico, Mauritsius, Malediven, Indonesië, Thailand, Filipijnen, US en Canada, Florida, Zuid-Afrika, Domenicaanse Republiek, Cuba, Bahama's, Honduras, Mexico, Ecuador, Australië en het Great Barrier Reef, Polynesië... En ??? Welke ben ik vergeten??

In de loop der jaren werden ook andere activiteiten ondernomen: wandelingen, viswedstrijden, interclub-bijeenkomsten, film- en dia-avonden, mosselfeesten, bals en fuiven...

Misschien komt er wel iets speciaals ter gelegenheid van het 35 jarig bestaan van de club???

henri


© 2004, Luc Dupas Last update: Feb 17 15:32