torpedo Een klem/houder voor je manometer, console, backup-lamp...


Je manometer of je console sleept overal over, waar blijf je met je reservelamp...
Waarom niet die spullen netjes met een simpel klemmetje vasthaken aan een van de haken van je vest? Er zijn hiervoor degelijke plastic haken te koop in de handel, maar voor een habbekrats kan je met wat afvalmateriaal zelf een zeer goed werkend klemmetje maken.

Op de foto's hieronder zie je zo een voorbeeld van een eenvoudig, degelijk en tegelijkertijd supergoedkoop klemmetje: het is gewoon een overschotje (van ongeveer 4cm lang) elektriciteitsbuis waar overlang een sleufje uit weggezaagd is, de kantjes met schuurpapier afgerond, een paar gaatjes er door geprikt en daar een koordje (ongeveer 20cm lang) door, en hopla, je bevestigt dat klemmetje aan je vest en de diameter van zo'n elektrabuis is perfect passend om dan met dat klemmetje je octopus of console of manometer aan je vest te bevestigen. En als het nodig is kan je (of je buddy) simpelweg met een ruk de slang uit dat klemmetje lostrekken, no problem!

Als je een wat dikkere buis neemt, kan je op gelijkaardige manier een mooie en vooral handige houder maken voor je reservelamp! Ik heb jarenlang zo'n lamp-houderklem gebruikt, eerst voor een grote Scubapro staaflamp en nadien voor een Lumen6 reservelamp van AquaLung. Het werkt prima, je reservelamp is enerzijds netjes opgeborgen en anderzijds komt er geen gefriemel in de zakken van je trimvest bij kijken om die lamp op te diepen als je die ineens nodig hebt.
Sinds 2 jaar gebruik ik een kleinere led-backuplamp en daarvoor heb ik dan met een iets minder dikke buis een nieuwe/handige houder gemaakt waarbij ik gewoon een korte sleuf heb uitgezaagd om de schakelaar van die led-lamp in te laten passen.
En een bijkomend voordeel van je reservelamp op die manier bij te hebben is dat je die zo ook heel gemakkelijk eens als "hands free" lamp kan gebruiken...

spare spare spare

Suggestie: Je kan uiteraard een dergelijke klem ook gebruiken om je console voor je aan je trimvest vast te maken waarbij je de lengte van het touwtje zo aanpast dat je console netjes in je gezichtsveld hangt en je tijdens het duiken zonder je console te moeten vastpakken gelijk je instrumenten kan aflezen. Door de druk op de hogedrukslang van je manometer zal de console onderwater niet zomaar losjes gaan draaien en blijft die vrij netjes in dezelfde positie hangen. Heel handig! En als je vb. een console hebt met peilkompas kan je de hogedrukslang even uit dat klemmetje rukken om het kompas wat verder van je af te houden, en nadien klem je het houdertje weer netjes op zijn plaats. Om het helemaal leuk te maken kan je natuurlijk in plaats van een dergelijk supergoedkoop klemmetje een leuke "retractor" kopen en daarmee je console voor je bevestigen (je klikt die v.b. vast aan een van de D-ringen van je trimvest, als je console van rechts komt klik je die vast aan een ring aan de linkerkant van je trimvest en daarmee hangt je console dan netjes voor je). Dat is dan natuurlijk helemaal het einde: je console sleept nergens, is steeds binnen je gezichtsveld en als het nodig is kan je die toch ver van je af houden om v.b. je peilkompas te gebruiken...
ALV/octo: Waar hoort je octopus thuis? Hang je die best links, of rechts?


© 2001, Luc Dupas Last update: Jun 15 00:13